Menimbang sblm buat keputusan

Pernah dengar orang berkata kpd sy, “Kalau nak beli sesuatu, beli je. Jangan timbang-timbang, sebab nanti mesti tak jadi beli.” Ya, kdg2 sesetengah org mesti ada sifat mcm ni bila tiba masa nk buat satu2 keputusan. Nak fikir itu ini semata2 nk pastikan keputusan yang bakal dibuat itu betul dan tak buat kita menyesal lepas tu. Lagipun, kalau dari segi membeli sesuatu, perangai mcm ni penting sebab kita bukan ade banyak duit nak beli berkali2..
Walaupun kadang2, orang yg selalu berkira2 sblm buat keputusan ni berisiko mengalami kerugian akibat terlepas peluang, tapi itu bkn masalah besar andai kita berusaha berfikir dgn pantas.
Ya, saya ada perangai ini, terlalu menimbang2 sebelum buat apa2 keputusan. Bagi sy, mesti fikir dalam2 dan rujuk pada yang lebih arif sebelum buat apa2 keputusan. Sebabnya, sy tak mahu pening2 kepala di kemuadian hari. Itu saja. Bagi saya, masa sy masih byk perlu diperuntukkan utk perkara lain yg lbh penting drpd susah2 nak fikir balik hasil kepitusan lama yang kita pernah buat dan tersilap.
Pagi ni, bila bersembang dengan rakan setugas tentang buat satu keputusan penting bagi kerjaya saya, tiba2 sy rasa bersyukur sgt krn punya perangai ini. Sebab sy merujuk dahulu pada org yg arif (selain dr mohon pertolongan dari Allah Taala~ini wajib) dan alhamdulillah, sampai skrg sy rsa tenang dgn keputusan yg dibuat.
Dari itu sy mulai faham, apa jua yg kita putuskan dlm hidup, perlulah pohon petunjuk dari Dia sentiasa, serta rujuklah pd yg lbh arif.. 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s